PoE, Belirli standartlar veya özel tasarımlar kapsamında, bir sistemin çalışması için gerekli enerjinin ethernet portundaki belirli pinler kullanılarak, bağlantı kablosu ile iletilmesidir. Böylelikle ayrıca bir enerji kablosu ihtiyacı kalmamaktadır. Kablosuz modüller (Access point, point to point cihazlar vb.), IP kameralar, dönüştürücüler ve benzeri sistemlerde PoE yaygın olarak kullanılmaktadır. PoE sistemlerinde güç müstakil iletkenden verilebildiği gibi, veri haberleşmesinde kullanılan iletken üzerinden de verilebilmektedir.
PoE'nin Avantajları
Switch ve hedef cihaz arasındaki bağlantı tek kablo ile yapılabilir. Böylelikle arıza oranı minimize edilmiş olur.
Alan tasarrufu sağlar, Ek adaptörlere gerek kalmaz.
Elektrik erişiminin zor olduğu noktalarda kullanılabilir.
Cihazlar LAN bağlantısının olduğu her yere taşınabilir.
Yüksek akım bulunmadığından güvenlidir.
Hedef cihazlar uzaktan kapatılabilir ya da yeniden başlatılabilir.
PoE Cihazları;
VoIP Telefonlar
Kablosuz Erişim Noktaları (Wi-Fi gibi)
Ethernet Hubları (Çoklayıcılar)
Güvenlik Kameraları
Bina içi erişim sistemleri (Kart Okuyucu gibi)
Not; Yukarıdaki cihazların tamamı PoE desteklemez. Satın alınan üründe PoE özelliğinin olması gereklidir.
PoE Destekli ağ cihazına (örneğin IP telefon) ekstra güç kablosuna ihtiyaç yoktur. Böylece masamızda duran IP telefona, tavana asılan Access Point, duvara asılan IP kamera gibi ağ cihazlarına güç kablosu çekme zahmetinden kurtulmuş oluruz.
PoE nasıl çalışır?
PoE, Ethernet kablosu olarak bilinen Cat.5, Cat6 gibi kablolar ile kullanılır. Aşağıdaki görselde görüldüğü üzere bu kablolarda 8 adet tel bulunur. Bu tellerden 1,2,3 ve 6 no'lu teller internetin en fazla 100MBps genişliğinde iletilebilmesi için kullanılır. Diğer teller(4,5,7,8) ise PoE için kullanılır. 4.ve 5. teller üzerinden (+), 7. ve 8. teller üzerinden ise (-) kutup gönderilir. Eğer Gigabit bant genişliği kullanılması gerekirse yada 4 tel üzerinden iletim sağlanırsa kondensatörler yardımı ile tellerdeki data ve elektrik sinyalleri birbirinden ayırt edilir.
PoE Anahtar Tipi Seçim Kılavuzu
Satın almadan önce, farklı PoE Ethernet anahtar türlerini bilmeniz gerekir.
Aktif vs. Pasif PoE anahtarı
Güç dağıtımında ölçekleme yapıp yapmamak, aktif ve pasif bir PoE ağ anahtarı arasındaki temel farktır. Etkin bir PoE ağ anahtarı, IEEE 802.3 at / af ve IEEE 802.3 bt standartlarıyla uyumlu standart bir PoE anahtarı olarak da bilinir. Bu nedenle, aktif bir PoE anahtarı genellikle Poe, PoE + ve PoE ++ anahtarlarına bölünür. Bu aktif ağ anahtarı, etkileşimden sonra PD'lere yeterli güç sağlar, bu da kablo hasar gördüğünde veya PoE olmayan cihazlara bağlandığında istenmeyen tehlikeleri önler.
Pasif PoE ağ anahtarına gelince, etkileşim yapmadan hemen PD'lere güç sağlar. Anahtar, uç cihazın PoE'yi destekleyip desteklemediğine bakılmaksızın her zaman belirli bir voltajda güç gönderdiği için PD'de kalıcı hasara neden olabilir. Bu nedenle, uzak PD'ler için aktif bir PoE anahtarı seçmek daha güvenlidir. Pasif bir PoE anahtarı kullanmak ise, PoE çalışan cihazın tam güç tüketimi bilindiğinde veya sınırlı bir bütçeniz olduğunda uygundur.
Yukarıda anlattığımız özellikleri ve daha fazlasını incelemek için PoE ağ anahtarı uzmanı snexus marka PoE switchleri kullanabilir, deneyimlerinizi paylaşabilirsiniz.
Yönetilen vs. Yönetilmeyen Poe Anahtarı
Yönetilen ve yönetilmeyen Poe ağ anahtarı arasındaki temel fark, anahtarın yapılandırılabilirliğidir. Yönetilmeyen bir ağ anahtarı, sabit bir tasarım yapılandırması kullanır ve herhangi bir yapılandırma değişikliğine izin vermez. Genellikle bu bir tak & çalıştır cihazdır. Yönetilmeyen bir PoE anahtarı, genellikle herhangi bir karmaşık yapılandırma gerektirmeyen küçük ev veya işletme ağlarında kullanılır. Tak & Çalıştır Poe ağ anahtarları için SNEXUS SN-ES1300 ve SN-GS1300 serileri en çok tercih edilen modellerdir.
PoE Yönetilen Ağ Anahtarı, ağları yapılandırma, yönetme ve izleme yeteneği sunar. Ayrıca, yönetilen ağ anahtarı, SNMP (basit ağ yönetimi protokolü), VLAN (sanal yerel alan ağları) vb. Gibi ağ trafiğini yönetmek için daha gelişmiş özellikler sunar. Böylece kullanıcılar anahtar parametrelerini gerçek sistem gereksinimlerine göre yapılandırabilir. PoE Yönetilen Anahtar, ağır iş yükleri, yüksek trafik hacimleri ve özel yapılandırmalar gerektiren dağıtımlar için tasarlanmıştır. Yönetilebilen PoE ağ anahtarları için SNEXUS SN-GS2300 ve SN-5300 serileri en çok tercih edilen modellerdir.
Sonuç
PoE anahtarı satın almadan önce iki kez düşünün. Anahtar türleri hakkında olabildiğince fazla ayrıntı bulmaya çalışın ve ardından gerçek ihtiyaçlarınıza göre uygun bir PoE Ethernet anahtarı elde etmek için bağlantı noktaları, hız, fiyat ve toplam PoE gücü gibi ek gereksinimleri hesaba katın.
Comments